вторник, 17 декември 2013 г.

Как да рециклираме, даряваме и съхраняваме нашите Коледни лампи

Част от програмата по време на празниците са и голямото пазаруване, опаковането на подаръци както и осветяването. Но след края на Коледа започваме да мислим за Новата година и нашите къщи често се затрупват от разкъсани опаковки и боклуци. Тук идва въпроса: къде да съхраняваме всички тези неща и как да разпределим старите и ненужни вещи?
 Едно от нещата, които понякога присъства в списъка със следпразничните излишни неща са Коледните лампи. В зависимост от това какво е останало – работещи лампи за прибиране, излишни лампички за елха, които няма да ви трябват повече или пък неработещи, стои въпроса с разпределението: да ги рециклирате, подарите или съхраните.
Рециклиране на Коледните лампички, които вече не работят
Празнично настроените семейства обожават да украсяват с тонове празнични светлинни източници. Какво означава това: по няколко пъти в годината да ги развивате и навивате, да ги връзвате и да подменяте изгорели крушки. Дори и най-устойчивите Коледни лампички имат определена продължителност на живота, което води до въпроса какво се случва с тях, когато изгорят.
За това препоръчваме да ги рециклирате, ако не работят. Този процес звучи малко груб и безмилостен. Лампичките се изхвърлят в големи контейнери, чиито остри зъби ги натрошават на малки парченца пластмаса, стъкло и меден кабел. След това всички тези парченца се почистват и сортират, за да могат да ги разтопят и да се произведат нови Коледни лампички.
Стандартните кофи за рециклиране обикновено нямат разделение за тях, винаги съществува варианта да ги изхвърлите в обикновена кофа. Някои бизнес компании взимат старите лампи, а също така в някои държави има и безплатни центрове за рециклиране на Коледни лампи. Проверете в сайта на местните власти, за да потърсите за възможностите във вашия регион.
Подаряване на Коледните лампи
Празниците са специални за всички нас. За семействата, които се борят с безработицата или са загубили близък човек преди идването на Коледа, едновременно може да ги стресира и потисне и едва да свържат двата края. Много малко неща биха повдигнали повече духа им тогава, от ярки мигащи лампи върху зелената им елха или рамката на прозореца.
Съхранение на Коледните лампи за следващата година
Извличането на максимума от Коледните лампи не е сложно с малко допълнителни усилия. Както опаковате останалите неща след всеки празник, махнете лампите от елхата и другите места внимателно и с търпение, за да се предпазите от наранявания, счупвания и прещипвания. Можете да използвате останал картон от подаръчните опаковки, за да овиете около него лампите. Това не само ги съхранява плоски и подредени, но също е и хитър начин да спестите материали.
Отбелязвайте си да рециклирате Коледните лампички накрая на празниците, за да не забравяте. Вие и много други любители на Коледа ще са ви благодарни, че сте го сторили!

Няма коментари:

Публикуване на коментар